Головна | Реєстрація | Вхід | RSSВівторок, 23.04.2024, 15:28

Веселкова Школа

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 51
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Блог

Головна » 2011 » Листопад » 7 » Орігамі або мистецтво створення фігурок з паперу
21:15
Орігамі або мистецтво створення фігурок з паперу

       Ющенко С.Л. (за матеріалами інтернет-публікацій)

Напевно кожен з нас будучи школярем любив робити різні речі із паперу жертвуючи для цього листи із свох зошитів. Я пам’ятаю що коли вчився в школі то ми робили з паперу літачки, кораблики, гоночні автомобілі, коробочки які називали квітками тюльпану та ін. Коли серед учнів хтось починав робити якусь цікаву річ з паперу то інші учні швидко переймали цей навик і передавали це вміння далі й далі, і цей процес набував характеру епідемії. Виявляється є ціле мистецтво складання фігурок з паперу, паперової пластики яке називається орігамі.

Орігамі в перекладі з японської мови означає «Складання паперу». «Ori» - складувати «kami» - папір.

Існує безліч версій походження орігамі. Але можна сказати точно, що це мистецтво здебільшого розвивалося в Японії. Проте, незалежні традиції складання з паперу, хоч і не настільки розвинені, як у Японії, існували серед також в Китаї, Кореї, Німеччині та Іспанії. А зародилося воно, як вважають, у Китаї оскільки виробництво паперу пішло саме звідти.

Древні японці надавали паперу особливого значення. Спочатку орігамі використовувалося в релігійних обрядах. З паперу робили різні релігійні, храмові речі, складаючи і перегинаючи цілі листи великих і малих розмірів. Наприклад, шматочки риби і овочів, призначені в дар богам складали в паперові коробочки Санбо. Тому вважалося, що рвати лист - це великийгріх. І будь-які вироби виконувалися тільки з цілого аркуша паперу. Папір заборонялося надрізати, а тим більше різати.

Через деякий час уміння складати фігурки з паперу стало обов’язковою частиною культури японської аристократії. Це вміння передавалося з покоління в покоління. Деякі знатні родини навіть використовували орігамі як герб і печатку.

Коли папір перестав бути предметом розкоші, мистецтво орігамі почало поширюватися серед простого народу. Саме тоді з’явився ряд фігурок, які вважаються класичними.

Лише після другої світової війни орігамі вийшло  за межі Сходу і потрапило в Америкуі Європу, де відразу знайшло своїх шанувальників. Цей етап у розвитку орігамі пов’язаний з ім’ям знаменитого японського майстра Акіро Йошизава. Він народився в 1911 г і зіграв в історії орігамі унікальну роль. За допомогою винайдених ним нескладних умовних знаків процес складання будь-якого виробу стало можливо уявити у вигляді серії малюнків-креслень. Акіро Йошизава винайшов сотні нових, раніше не відомих, фігурок. Він не лише довів, що мистецтво складання може бути авторським, а й сприяв його найширшому поширенню. Протягом декількох років Японське міністерство закордонних справ посилало його в численні поїздки по країнах Європи, тому що розвинене і підтримане ним традиційне японське мистецтво стало міжнародним засобом миру і дружби без слів.
Для орігамі потрібен лише листок паперу, що робить його одним з найбільш доступних мистецтв. Для орігамі можна використовуватися будь-який папір, але існує певний стандарт для складання. Папір для орігамі повинна бути тонким, міцним і повинен добре тримати складки. Деякі художники-орігамісти також експериментують з іншими матеріалами, використовуючи для складання картон, різні види тканини, дротяні сітки, металеві листи та ін. 

Орігамі це і дитяча забава, і елемент дизайну, і невід’ємний атрибут народних свят у багатьох країнах світу. Заняття орігамі робить позитивний вплив на розвиток дітей. Фахівці-медики вважають, що орігамі дозволяє повніше використовувати ресурси психіки, гармонійно розвиваючи обидві півкулі головного мозку. У дітей удосконалюється дрібна моторика рук, рухи пальців стають більш точними (що важливо для школярів початкових класів, які вчаться писати), виробляється посидючість. Адже щоб вийшла гарна фігурка, потрібні акуратність, увага, зосередженість. Крім того, орігамі розвиває пам’ять, мислення, просторову уяву, кмітливість. Не дарма це заняття використовують у своїй практиці лікарі-логопеди. Допомагає воно і людям з порушеннями опорно-рухового апарату, людям з психічними розладами.

Легенди про орігамі
Коли нам часто кажуть, що живопис - це прекрасно, то при зустрічі з ним ми на підсвідомому рівні прагнемо знайти в ньому це прекрасне, те, про що так багато чули. Можливо саме для того, щоб розбудити цікавість і потяг у нових учнів, майстри орігамі придумували різні історії - легенди про важливість орігамі в житті людини та історії в цілому.

Найголовніша і найвідоміша легенда про це японське мистецтво пов’язана з найважливішою фігуркою орігамі - паперовим журавликом. У країнах Сходу журавель вважається символом любові, віри і надії. Люди здавна вірять, що якщо зробити тисячу таких фігурок, а потім подарувати їх усім близьким і знайомим, то реалізується саме-саме заповітне бажання.Сама легенда виглядає приблизно так.

Колись давно жив дуже бідний майстер, який все своє життя присвятив орігамі і був надзвичайно добрим до всіх і до всього, що його оточувало. Він цілими днями складав з аркушів паперу різні фігурки, а потім роздавав дітям. Але одного разу він зустрів на дорозі мандрівного ченця і подарував йому фігурку журавлика. Чернець був зворушений. Потім він сказав: «Складай свої фігурки далі. Головне - твоя віра в їх важливість. Навіть якщо навколо війна, залишайся вірним своєму мистецтву, і воно віддячить тобі, зробивши тебе багатим і відомим ».
Незабаром і справді як за пророцтвом монаха почалася війна. Молоді пішли на війну, але кінця цьому жаху не було видно. Тільки бідний майстер вперто продовжував робити свої фігурки з паперу. Люди розгнівалися на нього і вирішили спалити його майстерню. Але коли вони опинилися в ній, вони були вражені різноманітністю і пишністю фігурок. Тоді майстер подарував кожному фігурку, яка йому сподобалася і припала до душі. На очах у гостей майстер склав з листа журавлика, який тут же замахав крилами і полетів - він був вісником миру. Люди повірили в себе, надихнулися і незабаром перемога була за ними.
Після другої світової війни журавлик став справжнім символом миру і свободи. А також символом позбавлення від ядерної загрози і променевої хвороби. Це пов’язано з іншою легендою, яка дуже схожа на бувальщину і оповідає про дівчинку на ім’я Садако Сасакі. Вона народилася в 1943 році, а в 1945 під час бомбардування Хіросіми загинули її батьки. Сама вона була хвора на променеву хворобу. У лікарні вона почала складати фігурки з паперу. Дівчинка вірила, що історія про тисячу журавлів, які виконують бажання - непідробна істина. Мріючи одужати, вона один за іншим складала паперових журавликів і просила про мир на всій планеті.
Але мрії не судилося збутися. Склавши тільки 644 журавлика, дівчинка померла 25 жовтня 1955 року. Але ідею підхопили багато людей по всьому світу. І нові і нові журавлики стали «прилітати» в музей миру. Таким чином, маленький паперовий журавлик став символом миру.

За іншою легендою фігурки орігамі зберігають у собі частину душі людини, яка її виготовляє. Вважається, що складаючи фігурки, майстер вкладає в них частинку себе. Розповідають, що одного разу одного багатого чоловіка віддячили, подарувавши йому велику орігамну кулю. Але він не знайшов їй застосування у себе вдома і подарував своїй старій матері, яка жила окремо. Одного разу цей чоловік захворів, але зла невістка не пустила стару матір навіть на поріг. Потім він помер. Коли до матері прийшли повідомити цею скорботну звістку, вона вже все знала, бо в хвилину смерті її сина, куля, подарована їм, впала і розсипався на частини.
Створювати орігамі треба тільки в гарному настрої. Японці вірять, що всі вироби, зроблені в поганому настрої, треба спалювати. Ніколи не варто такі фігурки дарувати друзям, щоб на них не напала ніяка хвороба. А якщо подарунок майстра з якихось причин буде зіпсовано, розірвано або викинуто, то вже захворіє сам майстер. Саме з цієї причини орігамісти просять зберігати свій подарунок, як талісман і рідко дарують свої вироби незнайомцям.

У той же час люди вірять в успіх та вдачу, що приносять талісмани орігамі. Тому часто вони використовуються як символи. Наприклад, всім відомий значок автомобільної фірми Мітцубіші є не що інше, як фігурка орігамі. Варто тільки повірити в силу фігурки, як вона зразу стає мало не магічним талісманом на удачу. Про це оповідає ще одна дуже цікава легенда.
Одна багата дівчина не хотіла приймати залицяння бідного юнака. А він щодня клав їй на підвіконня букет квітів. Але потім настала зима. Живих квітів більше не було. Тоді він почав робити їх з паперу, вкладаючи в них всю свою любовКожного дня квіти із підвіконня викидала покоївка, але якось забула це зробити. І дівчина таки взяла в руки прекрасний паперовий нарцис, який виділяв справжній живий аромат. Дівчина поклала квітка у скриньку і наступного дня виявила, що все-таки запах дійсно виділяє паперова квітка. Тоді вона була зворушена, зрозуміла яка велика любов бідного юнака і прийняла його залицяння.

Фігурки орігамі дійсно мають особливу енергію. Один парапсихолог вирішив виміряти біоенергетику виробів орігамі. Він був вражений, коли встановив, що в приміщеннях, де у якості прикрас використовуються орігамі, позитивна енергетика у багато разів перевищує енергетику в звичайних квартирах.

Види та техніки орігамі
Окрім класичного орігамі зараз є безліч некласичних видів, які дозволяють дати більшу волю фантазії.

класичне орігамі

Класичне орігамі виконується з квадратного аркуша паперу. Існує певний набір умовних знаків, необхідних для того, щоб намалювати схему складання навіть самого складного виробу. Велика частина умовних знаків була введена в практику в середині XX століття відомим японським майстром Акірою Есідзавою (1911-2005). Класичне орігамі потребує використання одного квадратного рівномірно забарвленого аркуша паперу без клею і ножиць.


Модульне орігамі, кусудама

Однією з популярних різновидів орігамі є модульне оригамі, в якому ціла фігура збирається з багатьох однакових частин (модулів). Кожен модуль складається за правилами класичного орігамі з одного аркуша паперу, а потім модулі з’єднуються шляхом вкладання їх один в одного, що з’являється при цьому сила тертя не дає конструкції розпастися. Одним із найбільш об’єктів модульного орігамі що часто зустрічаються є кусудама - об’ємне тіло кулястої форми.

                     


просте орігамі

Просте орігамі - стиль орігамі, придуманий британським орігамісти Джоном Смітом. Цей стиль обмежений використанням тільки складок горою і долиною. Метою орігамі є полегшення занять недосвідченим орігамістам, а також людям з обмеженими руховими навичками. Дане вище обмеження означає неможливість багатьох (але не всіх) складних прийомів, звичних для класичного орігамі, що змушує до розробки нових методів, що дають подібні ефекти.
При створенні моделей в цій техніці знаходять мінімальний набір складок, який би відображав основні риси фігур що складаються. Також однією із відмінностей у порівнянні з традиційним орігамі є необов’язковість однозначно завдавати нові складки орієнтуючись на вже існуючі елементи - багато складок виконується приблизно. Однак це не є недоліки, оскільки завдяки принципу мінімального складання, де кожна складка має максимальну виразність, неможливість скласти дві однакові моделі дає величезні можливості для дитячої творчості (особливо це стосується виразів облич і фігурок тварин).


Складання з використанням розгортки
Розгортка (англ. crease pattern; патерн складок) - один з видів діаграм орігамі, у вигляді креслення, на якому зображені всі складки готової моделі. Складання за розгорткою виконати складніше ніж складання за традиційною схемою, проте, даний метод дає не просто інформацію, як скласти модель, але і як вона була придумана - справа в тому, що розгортки використовуються при розробці нових моделей орігамі. Останнє також робить очевидним факт відсутності для деяких моделей інших діаграм, крім розгортки. Даний метод дозволяє створювати надскладні фігурки орігамі. Для полегшення виконання розгорток і креслень є програма під назвою Tree Maker.

 

 

Мокре складання
Мокре складання - техніка складання, розроблена Акірою Есідзавой, яка використовує змочений водою папір для надання фігуркам плавності ліній, виразності, а також жорсткості. Особливо актуальний цей метод для таких негеометрічних об’єктів, як фігурки тварин і квітів - у цьому випадку вони виглядають набагато природніше і ближче до оригіналу.
Не всякий папір підходить для мокрого складання, а лише той, в який при виробництві додають водорозчинний клей для скріплення волокон. Як правило, цим властивістю володіють щільні сорти паперу.

  


Кірігамі
вид орігамі, в якому допускається використання ножиць і розрізування паперу в процесі виготовлення моделі. Це основна відмінність Кірігамі від інших технік складання паперу, що підкреслено у назві: (кіру) - різати, (камі) - папір.

      

Аерогамі
Вид орігамі в якому виготовляють різні паперові вироби які можуть літати. Це не лише виготовлення літаків з паперу, але і, загалом, всіх літальних апаратів такого походження. Це і парашутіки, гелікоптери, паперові змії та інше. З часом таке хобі отримало велику популярність і вдосконалювалося. У наші дні, люди складаючи простий літачок, навіть не здогадуються про те, як це мистецтво називається.

   


Нано орігамі

Техніка виготовлення фігурок орігамі надзвичайно маленьких розмірів. Деякі фігурки за своїми розмірами не перевищують кількох міліметрів. Такі фігурки виготовляє німеціка майстриня Аня Маркевич (Anja Markiewicz) використовуючи тільки зубочистку.

  


Також можна умовно подалити техніки орігамі на прості та складні. Усі вищенаведені техніки можуть бути як простими, так і складними в залежності від виду тієї чи іншої фігурки. Винятком може бути хібащо нано орігамі. Фігурки виготовлені за допомогою складних технік є надзвичайно красивими та досконалими. Виготовлення таких фігурок потребує значної майстерності терпіння та чачу. Для виготовлення деяких з них не достатньо одного аркуша паперу і виготовляються вони з кількох аркушів чи навіть клаптиків паперу.

 


Невеличка підбірка навчального відео по виготовленню фігурок орігамі

 

Фігурки твірин з паперу

 

1) Паперовий метелик

 

2) Паперова пташка що махає крилами

 

 3) Паперовийжуравлик

 

 

4) Паперовий лебідь

 

5) Паперовий слоник

 

 

 

 

6) Кролик

 

 7) Жабка що стрибає

 

8) Паперовий песик

 

9) Паперовий пацюк



Фігурки й прикраси

 

1) Кубик

 

2) Коробочка

 

3) Шурікен

 

 

4)Паперові квіточки

  

 

 

 

Літачки та інші літаючі пристрої:

 

1) Літачок для кімнати;

 

2) Супер літачок

 

 3) Ще один варіант літачка з великою дальністю польоту

 

4)Паперовий військовий літак

 

5) Паперовий винищувач

 

 

6) Паперова ракетка

 

 

7) Паперовий бумеранг

 


Використані джерела:

http://www.neo-kids.ru/archives/616
http://www.abc-woman.com/kids/367-origami-dlya-detej.html
http://yourorigami.info/2008/01/26/istoriya-proisxozhdeniya-origami.html
http://doshkolnik.ru/origami.html
Оригами (матеріали вікіпедії) 
http://womanwiki.ru/w/%D0%9E%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BC%D0%B8
http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BC%D1%96
Виды и техники оригами http://www.zonar.info/node/10
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BC%D0%B8

(Стаття потребує ще деякого редагування)



Світлана Балан(1 день назад)
 0 
Дякую, Сергію! Бачила книжки про Орігамі, але не думала, що це так чудово.
Мирон Бурка(8 годин назад)
 0 
Супер! Покажу донечці. Думаю вона буде часто заходити на цю сторінку. Прошу дозволу на викладення цього матеріалу на моєму сайті "Веселкова школа".http://wsh.ucoz.ua/
Сергій Ющенко(7 годин назад)
 0 
Добрий день пане Мироне! Я не проти того щоб Ви виклали цю статтю на своєму сайті. Якщо що треба то допоможу. Єдине що я ще може дещо підправлю в ній.
Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 13592 | Додав: norym | Теги: Орігамі або мистецтво створення фіг, мистецтво створення фігурок з папер, Орігамі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz