Головна | Реєстрація | Вхід | RSSП`ятниця, 29.03.2024, 14:30

Веселкова Школа

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 51
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Блог

Головна » 2011 » Жовтень » 26 » Складання ментальних карт
17:32
Складання ментальних карт

Рейтинг: 104 Середній бал: 5 Переглядів: 4

Складання ментальних карт   


 

Ментальна мапа



 

Складання ментальних карт

 

Техніці складання ментальних карт (від англ. Mindmapping) легко навчитися, і, треба сказати, з її допомогою завжди що-небуть та виходить, тому не дивно, що популярність цієї техніки, розробленої Тоні Брузаном, зростає. Складання ментальних карт полегшує створення загального уявлення, загального розуміння проблеми і за допомогою простих засобів призводить Вас до нових ідей.

 

  Чого дозволяє досягти складання ментальних карт?

 

Складання ментальних карт активізує Ваше просторово-образне мислення і робить можливим нову точку зору на Вашу проблему. Завдяки тому, що Ви в буквальному сенсі відображаєте  свою тему, Ви можете її заново структурувати. Ви можете виділити істотні аспекти, встановити нові зв'язки й освітити другорядні, попутні питання. Оскільки ментальні карти мають відкриту структуру, пізніше вони можуть бути доповнені.

 

   Ця техніка особливо ефективна для:

1. аналізу проблем;

2. планування, розробки стратегії;

3. створення загального уявлення, загальної картини складних питань;

4. підготовки рефератів, промов, статей.

 

  Слабкі сторони цієї техніки:

1. складні, комплексні стани речей сильно спрощуються;

2. укладачі часто впадають в ілюзію, що досягли спільного розуміння проблеми, коли це не відповідає дійсності;

3. картинки можуть надавати сугестивний вплив і направляти Ваші думки в невірному напрямку.

 

  Для створення ментальної карти Вам будуть потрібні:

1. великий аркуш паперу (щонайменше формату А-4);

2. олівці, бажано різнокольорові.

Тривалість роботи: близько 20-30 хвилин.

 

Ментальні карти годяться для того, щоб освіжати в пам'яті всі деталі: якщо Ви пізніше повернетеся до якої-небудь теми, Ви швидко в ній зорієнтуєтеся.

 

 

  Як Вам виготовити свою першу ментальну карту?

 

Почніть з середини листа. Напишіть там центральне поняття або, ще краще, намалюйте

свою тему. Навіть якщо мова йде про абстрактну тему, Вам варто спробувати знайти для неї образ.

Приклад

 

Якщо Ви хочете розробити карту на тему креативності, намалюйте  те, що найкраще для Вас висловлює це поняття - може бути, блискавку (осяяння), палаючу лампочку, ключ, яйце Колумба або що-небудь інше, що Ви пов'язуєте з креативністю.

 

Накресліть лінії, які виходять від цього центрального поняття або образу, на кожній запишіть поняття, яке для Вас випливає з Вашої теми.  Не розмірковуйте довго, просто записуйте те, що приходить Вам в голову.

 

Візьмемо як приклад тему креативності. Тут Ви можете розташувати такі поняття, як інновації, техніки креативності, індивідуальність, умови роботи та креативний процес. Ці поняття спричинять за собою інші, записуйте їх на нових  лініях. Ви визначите взаємозв'язки, можливо, Ви виявите якісь побічні аспекти. Так поступово Ви заповните весь аркуш. Просто спробуйте! Робота буде закінчена, коли у Вас з'явиться почуття, що більше в голову нічого не приходить або ж що все важливе Ви вже записали.

 

Як може виглядати ментальна карта на тему креативності, показано на малюнку.

 

Ключові тези для розуму

 

Тоні Бузан сформулював сім основних правил розробки ментальних карт.

1. Починайте з кольоровою картинки в центрі.

2. Записуйте всі слова великими літерами, цього вимагає наочність.

3. Всі слова повинні стояти на лініях, кожна лінія повинна бути пов'язана з іншими.

4. Використовуйте по можливості по одному ключовому слову на кожну лінію.

5. Там, де можливо, вводите картинки і символи.

6. По можливості використовуйте багато кольорів.

7. Ігноруйте своє контролююче мислення. Намагайтеся зафіксувати все, що приходить Вам на думку у зв'язку з центральною ідеєю.

 

 

Створюйте власні образи і символи

 

Ми рекомендуємо робити ментальні карти абсолютно індивідуальними. У будь-якому випадку бажано роз'яснити взаємозв'язки між ключовими поняттями. Перевіреними засобами оформлення є:

1. об'єднання взаємопов'язаних областей лініями;

2. вживання стрілок

3. різна товщина зв'язкових ліній;

4. використання кольорової символіки. Усі «божевільні» ідеї можуть бути жовтими, люди - синіми, мети (цілі) - зеленими, ризики - червоними;

5. обмеження понять геометричними фігурами: (круг, квадрат, трикутниками). Цим фігурам Ви можете додати різне значення. Наприклад: завдання - у квадратах, бажання - на еліпс, мети - у трикутниках;

6. використання загальноприйнятих знаків і символів, таких як плюс, мінус, оклику і знак питання, зірочки або хрестики.

Найдоцільніше визначити свій власний репертуар. Адже залежно від того, чи готуєтеВи доповідь про ринкові можливості нових ізоляційних матеріалів, плануєте перебудувати свій відділ або думаєте над вечіркою, в кожному окремому випадку важливі будуть інші зв'язки між окремими ключовими поняттями.

 

Як вносити коректури?

 

Спочатку Вам навряд чи вдасться з першого разу розробити ментальну карту. Це не страшно - заклейте області, які Ви хочете оформити по-іншому, використовуйте коригуючу рідину (коректор)або намалюйте все наново.

Виправлення не тільки можливі, вони навіть бажані. Вони свідчать про те, що Ви переструктурувати для себе свою проблему і знаходитесь на шляху до досягнення нової ясності.

 

Як користуватися ментальними картами?

 

Дуже доцільно виготовити ментальну карту вже тоді, коли Ви тільки починаєте займатися будь-якою темою.

1. «Випишіть» всі свої думки на аркуш паперу. Швидше за все, Ви самі будете здивовані тим, як багато Ви, виявляється, знаєте, хоча Вам і здавалося, що Ви не знаєте нічого.

2. У процесі роботи над темою Вам слід безперервно доповнювати свою карту.

3. Якщо у Вас з'явилося відчуття, що Ваша картка втрачає наочність, Вам треба виготовити нову.

4. Готову карту слід дуже уважно розглянути, можливо, навіть обговорити її з іншими - може бути, Ви побачите нові взаємозв'язки, захочете інакше розставити пріоритети, вивести конкретні завдання.

  Нові ідеї з'являються іноді вже в процесі розробки ментальної карти. Оскільки Ви змушені узагальнювати свої уявлення в ключових поняттях, Вам треба бути дуже лаконічним. Це покращує Ваше розуміння суттєвого.

 

 

Не слід покладатися виключно на складання ментальних карт!

Складання ментальних карт часто буває дуже ефективною допомогою. Навіть якщо у Вас - як і у більшості людей - спершу будуть певні труднощі, Вам все-таки варто повправлятися у цій спочатку дуже незвичній техніці. Коли напрацюєте певні навики, Ви зможете застосовувати її швидко і ефективно.

 

Ментальні карти:

1. глибоко індивідуальні. Справжнє значення вони мають насправді тільки для того, хто їх виготовив, тому стережіться чужих карток! Нехай Вам щоразу дуже докладно пояснюють їх значення;

2. є відображенням Вашого мислення. Вони можуть дати поштовх до нових ідей, але не замінити самі ідеї, тому Ви повинні самі розігріти свої творчі думки;

3. працюють з крайніми узагальненнями. Складні положення, стани речей спрощуються до ключового слова, тому по кожному ключовому поняттю з'ясовуйте для себе, чи не ховається за цим проблема;

4. можуть створити видимість порядку і там, де його немає зовсім, тому гарненько перевірте, як «перекладаються» значення стрілок і ліній.

 

Варіант: картки ідей

Особливо тоді, коли Ви ще цілком уявляєте собі, як структурувати Ваше проблемне поле, дуже корисно записувати ключові слова на картках або стікерах. Такі записи Ви можете пересувати, прибирати, додавати і заново комбінувати. І хоча в цьому випадку у Вас буде менше оформлювальних можливостей, Ви будете більш гнучкими. Щоправда, результат буде короткочасним і досить поверхневим, якщо Ви не закріпите його, перенісши на ментальну карту.

Переглядів: 5021 | Додав: norym | Теги: Складання, інтелект-карти, ментальні карти, Складання ментальних карт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Жовтень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz