Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСереда, 24.04.2024, 20:34

Веселкова Школа

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 51
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Блог

Головна » 2011 » Жовтень » 10 » Заявка на проведення експерпменту Ч.3
12:38
Заявка на проведення експерпменту Ч.3

5. Ключові слова

 

Веселкова педагогічна технологія, веселкові класи, оздоровлювально-розвиваюча освітня система, оздоровлювальне навчання,  випереджувальне навчання, "впізнавання", зворотно-поступальний рух, знайомство "по дотичній",  інтеграційний підхід, системний підхід, наступність, критична точка "1,5", критична точка "2,5",  веселкові уроки, весели контрольні,  навчальні рухливі ігри,  навчальні пісні, "Співаючий підручник", відновлення енергії, "сонячний душ".

 

Понятійний апарат

 

ВЕСЕЛКОВА ПЕДАГОГІЧНА ТЕХНОЛОГІЯ – нова модель освітньої технології, яка при формуванні навчальних програм виходить з потреб дитини, тобто її інтересів і можливостей.

 

ВЕСЕЛКОВІ КЛАСИ – класи, які працюють за веселковою технологією.

 

ОЗДОРОВЛЮВАЛЬНО-РОЗВИВАЮЧА ОСВІТНЯ СИСТЕМА –  педагогічна система, направлена на всебічний розвиток здібностей учня, интересу до пізнання й збереження здоров’я на всіх етапах навчання: до школи, у початковій, основній та старшій школі з поступовим переходом до вищої школи.

 

ОЗДОРОВЛЮВАЛЬНЕ НАВЧАННЯ – система, що передбачає збереження здоров’я учнів за рахунок зниження навантаження, скорочення тривалості уроку, введення в структуру уроку рухової активності, уроків на природі, а також впровадження в шкільну практику простих оздоравлювальних прийомів на основі сугестопедії (арттерапія, пранотерапія та ін.), лікувальної фізкультури, точкового масажу, фітотерапії (настій шипшини з медом і лимоном).

 

ВИПЕРЕДЖУВАЛЬНЕ НАВЧАННЯ – система навчання, заснована на зворотно-поступальному русі і феномені "впізнавання".

 

"ВПІЗНАВАННЯ" – психологічно комфортна ситуація, коли дитина впізнає учбовий матеріал, якого вона вже "торкалася" в попередньому класі, й сприймає його, як уже знайомий.

  

ЗВОРОТНО-ПОСТУПАЛЬНИЙ РУХ – дидактичний прийом, що передбачає три рівні подання матеріалу (знайомство "по дотичній" – на два класи вище; вивчення, передбачене держпрограмою на один клас вище; поглиблене вивчення – відповідно до віку). Наприклад, у першому класі поглиблено вивчається матеріал держпрограми першого класа, крім того, майже повністю охоплюється матеріал другого класу і відбувається знайомство "по дотичній" з матеріалом третього класу.   


ЗНАЙОМСТВО "ПО ДОТИЧНІЙ" – знайомство в ігровій формі з основними поняттями, які традційно вивчаються у більш старших класах.

 

СИСТЕМНИЙ ПІДХІД – навчання, при яком всі знання даються нерозривно, у взаємозв’язку, за рахунок інтеграції різних навчальних предметів з метою формування в учнів цілісної картини світу і більш глибокого засвоення знань.

 

НАСТУПНІСТЬ – забезпечення взаємозв’язку між дошкільною освітою і початковою школою, між початковою і основною та старшою школами за рахунок впровадження предметів, які традиційно вивчаються  в більш старших класах.

 

КРИТИЧНА ТОЧКА "1,5" - перехід від ігрових до практичних методів навчання, які базуються на спостереженні і практиці (відбувається в ІІ-му півріччі 2-го класу).

 

КРИТИЧНА ТОЧКА "2,5" – перехід до теоретичного обґрунтування знань, отриманих на практиці, більш глибокого навчання з усіх предметів, що базується на експериментальній і дослідницькій  роботі (відбувається в ІІ-му півріччі 3-го класу).

 

ВЕСЕЛКОВІ УРОКИ – перспективна форма навчання дітей, коли знання подаються у вигляді коротких текстів з кольоровими ілюстраціями (загальний обсяг 2 сторінки) і веселих контрольних робіт.

 

ВЕСЕЛИ КОНТРОЛЬНІ – ігрова форма проведення контрольних робіт, при якій учні можуть користуватися  текстами веселкових уроків, довідковими матеріалами і звертатися по допомогу до вчителя.

 

НАВЧАЛЬНІ РУХЛИВІ ІГРИ – ігри по темі уроку, які включаються в структуру уроку і виконують навчальну, пізнавальну і розвантажувальну функції.

 

 НАВЧАЛЬНІ ПІСНІ – пісні, написані на відомі  мотиви класичних і народних творів та дитячих пісень, в тексті яких закладений весь навчальний матеріал уроку (термінологія, базові поняття, причинно-наслідкові зв’язки і т.п.)

 

"СПІВАЮЧИЙ ПІДРУЧНИК" – збірник навчальних пісень у вигляді аудіокасети чи лазерного диску і ілюстрованого додатку з текстами,  нотами і показником курсу чи номеру уроку.

 

ВІДНОВЛЕННЯ ЕНЕРГІЇ – прийоми, які дозволяють швидко ліквідувати втому, освіжити інтерес до уроку (сонячний душ, навчальні пісні, рухливі ігри, досліди, експерименти).

 

"СОНЯЧНИЙ ДУШ" – ефективний спосіб відновлення енергії під час уроку, який базується на сугестивній техніці (активний вплив на уяву, емоції, підсвідомість шляхом уявного створення позитивних образів – наприклад, самозанурення  в потік сонячного світла).

 

 

6Основні напрямки дослідження.

    

1.     Впровадження експериментальної комплексної програми розвитку дітей «Веселкова Школа».

2.     Підготовка та апробація навчального плану та системи навчальних програм комплексу предметів програми «Веселкова Школа».

3.     Розробка навчальних посібників, методичних рекомендацій, дидактичних матеріалів.

4.     Підготовка та проведення конкурсу "Веселкова Школа" з метою впровадження в шкільнії практиці веселкової педагогичної технології.    

 

 

7. Науково-методичне забезпечення експерименту.

    

     Використання напрацювань світової педагогічної науки:

- оздоровлювальної педагогіки за  В.О.Сухомлинським;

- методики Монтессорі ;

- вальдорфської педагогіки.

    

   Розробка та апробація навчального плану, програм, посібників шкільних курсів, які відповідають завданням програми.

 

   Часткове використання існуючих підручників та навчальних посібників з певною методичною адаптацією щодо цілей експерименту.

 

 


Переглядів: 1180 | Додав: norym | Теги: Заявка на проведення експерпменту | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Жовтень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz